zondag 20 november 2016

En vandaag in de spotlights.....FRIEDUS ALIAS AIDO alias het blauwe hondje mr. Blue

Wij zijn Hajo en Euphemie. Wij wonen buiten en hebben een groot terrein, waar Friedus heerlijk kan rond schooieren. Hajo jaagt en wij hebben altijd jachthonden gehad. Eerst Engelse Springers en tot augustus jl. Rupert, een Duitse Staande Langhaar, die bijna 15 jaar is geworden. Hij heeft Friedus vriendelijk doch afstandelijk ontvangen.
Onze Friedus is geweldig! In alle opzichten! Wij zijn dol op hem, hij houdt ons de hele dag bezig; hij is nl. ook dol op ons, leert snel, snapt na enig aanhouden toch precies was we willen; hij is erg lief, braaf, geestig en vooral de mooiste Grote Münsterlander ever! En hij is nu ook geweldig groot en sterk (60 cm hoog en 27 kg). En hij lijkt qua uiterlijk en blik, alhoewel zwart/wit, erg op onze Duitse Staande Langhaar. Een soort van reïncarnatie.
Maar…. nou ja, jonge hond, dus vaak onbehouwen en wild en ondeugend (tegen het aanrecht en tafel aanspringen krijg je er niet uit!). Er zat niet veel rust in hem, maar dat begint nu te komen. Hij mag bij ons binnen (dit in tegenstelling tot de meeste honden uit de puppyjachtcursus) en hij gaat sinds een paar dagen zelfs zelf in de mand liggen. Heeel braaf! Hij slaapt ’s nachts nog in de bench. Daar draaft hij nu ook uit zichzelf naartoe.
Hij wil altijd wat doen. Hij vindt de puppyjachtcursus fantastisch, maar begrijpt nog niet helemaal dat hij niet altijd aan de beurt is en kan dan niet stil zitten. Vermoeiend voor de baas!
Hij zoekt een dummy (vindt hij niet heeeel erg interessant….) of een duif in een sok of zachte verfrol makkelijk op, geeft het een of twee keer braaf af, maar daarna hij vindt het ook erg leuk om nog even een vreugde ronde te maken en dan pas te komen. Ondeugend!
In de tuin “helpt” hij door aan de bezem of hark te gaan hangen en geplukte appels weer uit de kist te halen want alles is toch voor zijn plezier… Op ons land heeft hij het heel druk met de neus aan de grond de sporen van hazen en konijnen te volgen. Het 85 cm hoge hek om de “nette tuin” is inmiddels geen belemmering meer voor hem, hij verkent graag het verdere terrein, want hij is gewend om dat elke ochtend om 7 uur met de baas de ronde te doen, dus baas....
Inussen heeft hij al zoveel geleerd. Het is grappig om te zien dat hij als hij uiteindelijk snapt wat wij hem willen leren, hij dat dan vol overgave doet. Zo van: OOOOH, bedoel je dat: had dat dan eerder gezegd! Hij komt op de fluit als een razende aangelopen, soms ook keihard langs/door ons heen, ergens anders naartoe met een nieuw plan. De meest lekkere koekjes voor zijn neus interesseren hem dan geen klap. Daar moet nog wel wat aan gedaan worden. Hij kan al goed volgen en wachten.
Aan de korte riem moet Friedus hard trekken, dus dat wordt geoefend hier in het dorp. Vanaf het begin hadden we hem tijdens de wandelingen loslopen. Eerst bleef Friedus keurig bij ons, maar er is zoveel dat zijn aandacht trekt en dan is het moeilijk om bij de les te blijven. Op aanraden van Nicoliene hebben we hem sinds 3 weken aan een lange lijn van 20/25 meter en dat helpt, hij weet dan zijn grens. ‘s Avonds loopt hij in het bos los en dan komt het zwarte monster regelmatig controleren hoe het met ons gaat. Pedagogisch misschien niet optimaal, maar het is zo veel leuker om los met een hond te lopen! Naast zijn buitenleven op het eigen terrein, met daarbij ook training, wordt er gemiddeld 1,5 uur per dag met hem ”gewandeld”.
Hij heeft altijd grote honger! Hij krijgt van ons 550 – 600 gram Hills per dag en dan natuurlijk nog de trainingssnoepjes. Hij laat wel enorme winden! Wij vonden de Hubertus brokjes erg klein voor hem en als pup had hij wel 6 – 8 x ontlasting per dag, dus we zijn overgestapt op Hills. Hij heeft een prachtig wit, vervaarlijk gebit en hij is waaks.
Hij is vriendelijk tegen onze kleinkinderen (6 stuks, variërend van 4 (niet bang), 2 x 2,5 (wel bang), 2 x 1 jaar (tweeling, wel bang) en 2 maanden. Hij is natuurlijk wel enorm groot als hij op zo’n kleintje komt afgestormd. Maar als ze maar niet wegrennen of gaan gillen is er niets aan de hand.
Hij tilde gisteren zijn poot 10 cm op bij het plassen…….Maar hij heeft ook de gewoonte om als hij voorstaat, toch ook maar een van zijn achterpoten op te tillen, geen gezicht!
We hebben veel plezier om hem. Hij is een goede hond, leert snel en is leergierig, maar de zeer rustige working labrador uit ons puppyjachthonden-groepje is - voorlopig! - echt wel de beste en dat is redelijk frustrerend, alhoewel Friedus bij de trainster een klein streepje voor heeft....
Wij zijn erg benieuwd naar al jullie verhalen!             Friedus met duitse staande langhaar Rupert (Rest in Peace Rupert!)Even laten zien hoe groot ik al ben

Ahhhhhhh dropsel

Even kijken naar het vogeltje

Lekker rennen!!!

En nee ik ben totaal niet ondeugend maar uitermate lief

Lekker aan de banjer

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten